einde van de Camino

Tussen twee regenbuien schrijf ik dit bericht aan de aandachtige lezertjes. De vorige twee dagen is het allemaal wat anders gelopen dan de voorgaande tijd: regenbuien, spatjes, hoospartijen, waden door water en modder wisselden elkaar

Tussen twee regenbuien schrijf ik dit bericht aan de aandachtige lezertjes. De vorige twee dagen is het allemaal wat anders gelopen dan de voorgaande tijd: regenbuien, spatjes, hoospartijen, waden door water en modder wisselden elkaar af. De etensvoorziening in de avon liet wat te wensen over en de ontbijten nog veel meer. Een pelgrim moet lijden, zo zegt men. Maar dat moet niet te gek worden.Gisteren lazen we in de krant het weerbericht voor de komende vier dagen. Alles donker en met streepjes gekleurd.Na een nachtje er over slapen hebben we hedenmorgen de knoop doorgehakt. We gaan wat eerder naar huis !De laatste 60 km naar Santiago de Compostela hebben we met de bus afgelegd. Comfortabel en lekker warm. Al het natte spul gestald in het café-hostal van senor Tita en daar een kamer voor 2 dagen geboekt. De terugreis georganiseerd: dond. 9 mei om 16.10 uur arriveren Joop &  Jaap op Schiphol.Morgen huren we een autootje en gaan we gevoituriseerd naar Mucchia en Finistera. Weliswaar op een ander manier dan we allebei dachten, maar dit is momenteel het maximaal haalbare.Op het credencialbureau had men begrip voor onze problematiek en we kregen toch nog een positief credencial mee. En daar zijn we blij mee.Dit verhaal schrijf ik in het Hollandse Huis in Santiago. Het Sint Jakobs genootschap heeft sedert kort een eigen stek in Sant. en nodigt iedere Nederlander uit om daar andere Nederlanders te ontmoeten en en zijn/haar verhaal van de belevenissen te doen. Leuk om daar weer andere peregrino’s te ontmoeten, die wel begrip hebben voor de veranderlijke loop-situaties.Gisteravond waren we aan tafel in gesprek met Norbert. Een Duitser met een Nederl. naam, die al jaren op het eiland Norderney woont en in goed Nl smakelijk kon vertellen over zijn belevenissen op het waddeneiland.Een Amerikaan bevroegen we over zijn motivatie om naar Santiago te lopen. “Ik zoek het antwoord, maar ik weet de vraag nog niet”.Een gewezen Hongaar, als vluchteling in 1946 in Zwitserland en in 1956 na de omwenteling nog een keer mocht zich in Zwitserland laten naturaliseren. Had met zijn bataljon destijds in de Vierdaagse meegelopen en had de Nederlandse gastvrijheid voor de Zwitsers ervaren.Ook werden we getroffen door verschillende mede pelgrims, die commentaar op ons slaapgedrag gaven. het blijkt, dat we soms snurken. Diverse keren kregen we de schuld van mensen, die er ook wat van konden, terwijl wij zelf niet gesnurkt hadden (zoals van enkele zijden werd verzekerd.Inmiddels stroomt “Het Behouden Huys “vol en kan ik me wat moeilijker concentreren.Lieden, het zit er dik in, dat we over twee dagen tegen het vallen van de avond in OBL dan wel in P’hoek zullen arriveren. gellukkig hebben we allebei een huissleutel bij ons.Geliefden, hasta la vistaGaap & Goop

3 thoughts on “einde van de Camino

 1. Hoi J & J,
  J&J het lijkt wel de naam voor een komisch duo!
  Jammer dat de weergoden jullie aan het eind in de steek hebben gelaten, maar je krijgt wat je verdient zeggen ze 🙂
  Wij zijn, nadat we eerst Willem Alexander aan een nieuwe baan hebben geholpen, op 1 mei met onze caravan naar het zonnige zuiden vertrokken. Via Bilbao (Guggenheim museum) staan wij nu in Salamanca. Mogen vertrekken we hier weer naar Caseres. Het plan is om daar een paar dagen te blijven en later door te gaan naar Sevilla en Granada.
  Veel plezier de laatste daagjes en goede reis naar huis
  Ruud en Jennie

 2. Hallo Joop en Jaap.

  Jammer dat de tocht is afgelopen maar jullie hebben gelijk. Het moet wel leuk blijven.

  Wij gaan morgen naar Istanbul met Arnold en Marianne dus kunnen jullie niet ontvangen.
  Maar zoals jullie al schreven, jullie hebben sleutels bij je.

  Goeie reis terug en geniet nog van de laatste paar dagen.

  groeten van Wim en Trijnie

 3. Dag Pelgrims,

  Jammer dat jullie met deze heilige wandeling stoppen. Komt het ècht door het ietwat minder goede weer? Of ………..

  Er is een oud boeddhistisch gezegde dat luidt: wie immer stroomafwaarts vaart, vindt nooit de bron. In ‘gewoon’ Nederlands: je moet problemen niet altijd uit de weg gaan, problemen moet je overwinnen. Je moet niet altijd de weg van de minste weerstand kiezen. Dus, beste mensen, jullie kunnen nog op je beslissing terugkomen ………..

  Maar als jullie dondermiddag tòch weer thuis zijn: we hebben heel veel respect voor datgene wat jullie wèl hebben gedaan in de afgelopen periode!!

  Vele groetjes en tot ziens,
  Arja & Lud

Comments are closed.