Tips

Zomaar wat tips.

Graag Uw reactie of aanvullingen naar:  joop@pelgrimjoop.nl

Versie september 2001.

Zo maar wat tips gebaseerd op persoonlijke ervaringen op de Ruta de la Plata

in 2000:  Sevilla à Zamora en in 2001: Zamora à Santiago à Kaap Finisterre

 1. Mijn indruk is dat de Ruta de la Plata een “maatje groter”is dan de Camino Frances. De afstand tussen twee bedden kan (aanzienlijk) groter zijn, er zijn aanzienlijk minder refugio’s en zo ze er zijn kunnen deze erg primitief  zijn met name tussen Sevilla en Zamora. (R&F = dak en vloer en dan heel erg letterlijk is dan meer regel dan uitzondering). Het is aan te raden om eerst de Camino Frances te doen. Dan weet je “hoe het gaat”. Met die ervaringen is de Ruta de la Plata geen probleem meer.

 2. Als het flink heeft geregend op de Extramadura kunnen de beken wat breder en dieper zijn dan je zou verwachten: 7-10 meter breed, tot een halve meter diep. Schoenen en broek uit is het enige wat je kunt doen om de overkant te bereiken. Het heeft geen zin om een makkelijke oversteekplaats te zoeken want die is er domweg niet. Bij het oversteken altijd de wandelstok gebruiken. Nooit OP een steen gaan staan want die is altijd glad maar voetje voor voetje een plek zoeken om een voet neer te zetten terwijl je op de stok en het andere been leunt.

 3. De markeringen (flechas amerillas) zijn hier niet zo overdadig geschilderd als in het noorden. Ik heb steun gehad aan een eenvoudig kompas (die aan het zakmeskoord met het Zwitserse mes voor het grijpen in de broekzak steekt) om de looprichting te bevestigen. Tot Zamora pal noord, daarna noord-west. Handig bij regen en mist. Kost ca f 20.- in een goede outdoor zaak.

 4. In Galicia regent het altijd en flink. Gemiddels 3 x zoveel als in Nederland! Pak de zaken die niet nat mogen worden goed in. Brede elastieken (ex PTT) zijn erg handig.

 5. Vanaf Zamora is de route prima gemarkeerd. Met een beetje lef en geluk hoef je voor de te volgen route geen beschrijving te hebben. Voor de overnachtingsplaatsen is het wel erg handig en dus comfortabel.

 6. Het devies is: altijd rechtdoor lopen als je het niet meer weet.

 7. Nederlands  Genootschap van Sint Jacob heeft een eigen website: www.santiago.nl . Via deze site kan men gemakkelijk bij de collega Genootschappen komen.

 8. Het Engels Genootschap geeft (jaarlijks geactualiseerd!!) in eigen beheer route boekjes uit met daarin eenvoudige kaartjes. U heeft nodig: Pilgrim guides to Spain deel 2, part A : Sevilla -Astorga en deel 2 part B Zamora to Santiago. Daarnaast is er een boekje deel 3 Santiago naar Finisterre. De taal is Engels. Kosten; eerste boekjes ca £ 4,50 per deel, deel 3 £2,50 ofwel ca NLG20 en NLG10. E-mailadres: www.csj.org.uk. Via deze website kan men gemakkelijk via de “routes” komen op de Via de la Plata. In vele tientallen sites wordt de Via de la Plata beschreven. Mooie foto’s. leuke sites om in de sfeer te komen. Praktisch niet zo waardevol. http://usuarios.tripod.es/caminante/es

 9. Het Belgisch Genootschap gaf een boekje uit: Via de la Plata, gids voor de Pelgrim. Freddy Du Seuil.1998. Is een veel gebruikt boekje. Is helaas uitverkocht. Heruitgave is/werd overwogen maar nu nog niet??  gerealiseerd. Info Vlaams Genootschap

 10. Het Belgisch genootschap geeft een fotocopie uit van Christine Bloem, dd maart 2001. Deze bundel ( 19 pagina’s) is leuk voor de ondersteuning en aanvullende informatie. Het lijkt mij lastig om het te gebruiken als route beschrijving.

 11. Recente gids (Spaans) : La Ruta de la Plata, El Pais, Aguilar.  ISBN 84-03-59537-9.

 12. Niet altijd kan men onderweg eten kopen. Het devies is: een tweede gelegenheid is er niet. Een pak Sultana’s als noodrantsoen is te overwegen. Maria kaakjes zijn ook zeer calorierijk en overal te koop.

 13. Vanaf Zamora (naar Ourense) kan men veelvuldig uit fuentes drinken. Bij normaal weer is ½ – 1 liter water “op de man” voldoende, mits men regelmatig bijvult bij een fontein of in een bar aanlegt. In iedere bar kan men limonade bestellen en (koud) water vragen. Normaal krijgt men limonade in een flesje van 0,22 – 0,25 liter. Men kijkt niet op als men vraagt om een lata (= blikje) limonade. Hierin zit 0,33 liter en kost altijd het zelfde als een flesje en als goeie Hollander enz..

 14. Geldautomaten zijn er veelvuldig. Zorg echter voor tenminste 2 dgn cash bv Pts 8.000

 15. Een GSM telefoon is “niet leuk” om mee te nemen maar wel erg handig als op de gesloten refugio een (mobiel) telefoonnummer staat geschreven en je de zekerheid hebt dat je na het telefonische contact binnen 5-10 minuten lekker binnen zit.

 16. Tussen La Gudina en Santiago zijn veel (nieuwe) refugio’s die soms bemand zijn. Meestal is er een keuken aanwezig. Keukenmateriaal ontbreekt vrijwel altijd. In vrijwel elke bar kan men een menu de dia eten. Dit kost dan rond de Pts 1.000. Wil men “een beetje meer” eten dan betaalt men het dubbele

 17. Het gebeurt zelden dat men voor 21.00uur een maaltijd geserveerd kan krijgen!

 18. Er zijn welvarende dorpjes maar er zijn ook armoedige dorpjes ( en dus dito mensen). De mensen die ik heb ontmoet waren zonder uitzondering erg aardig.

 19. Vanaf Santiago naar Finisterre is een aanrader. Goed gemarkeerd en schitterende (heuvelachtige) route met aan het einde van iedere dagetappe een prachtige refugio. Bij het pelgrimskantoor in Santiago kan men een (eenvoudig) routeschema met plaatsen die men passeert krijgen (Ook bij de VVV)

 20. In Muxia ( ten noorden van Finisterre) zou Santiago zijn aangeland. Een bezoek aan deze plaats kost twee dagen extra lopen. Route is goed gemarkeerd.

 21. De refugio in Finisterre is pas om 19.00h open en om 23.00 uur gaat het licht uit. Zonder het te vragen krijgt men hier een certificaat dat eigenlijk nog mooier is dan de Compostela.

 22. De aanduidingen en afstandplaatjes op de palen van Santiago naar Finisterre  rekenen tot El Faro, de vuurtoren die 3,5 km voorbij de refugio ligt. Hier staat het laatste paaltje met de stralenkrans van de schelp naar de grond gericht: hier is het echte einde. Achter de vuurtoren staat een bronzen paar wandelschoenen. Dit is een absolute must!

 23. De bus vanaf Finisterre naar Santiago vertrekt 5 x per dag. De laatste al om 16.15h. Opstappen aan de haven bij de grote parkeerplaats naast de visserspakhuisjes. Er hangen een paar fotocopieen aan de muur. Daar is dus de halte!

Autobus lijndienst naar Spanje kost ca f 450 retour (vanaf Breda) en de reis duurt 24-28 uur en is vrij comfortabel. Men kan altijd terug reizen vanuit een andere plaats. De terugreis moet men wel even een dag tevoren bevestigen ivm beschikbaarheid van een zitplaats. (Dit kan gemakkelijk als je terug komt uit Finisterre, je bent dan toch al op het busstation.)

Geef een reactie